Te afli aici: Home > Optiuni de specializare

Catedra de Telecomunicatii

 


Optiuni de specializare

Comunicatii mobile si prin sateliti


Comunicatiile mobile reprezinta o sectiune a sistemului global de comunicatii care cuprinde orice legatura de comunicatie in care cel putin unul dintre terminalele implicate poate fi mobil. In aceste conditii se poate afirma ca peste 50% din traficul de comunicatii global trece si printr-o retea de comunicatii mobile. Asa se explica dinamica deosebita, atat pe plan mondial cat si in Romania, pe care au cunoscut-o si o vor cunoaste si in continuare comunicatiile mobile.
Pregatirea de specialitate in acest domeniu se asigura prin aprofundarea studiului comunicatiilor mobile, al antenelor si circuitelor de microunde pentru comunicatii mobile, al sistemelor de radionavigatie si controlul traficului, al comunicatiilor prin sateliti si al prelucrarii semnalului vocal in comunicatiile mobile. Prin pregatirea oferita se urmareste ca absolventii acestei optiuni sa fie capabili sa participe activ la instalarea, adaptarea, perfectionarea si exploatarea sistemelor si retelelor de comunicatii mobile (radiotelefonie celulara, radiopaging, radiotelefonie dedicata - "trunked", telefonie fara fir - "cordless telephony", folosirea unor mijloace radio, terestre sau de pe sateliti, pentru localizarea si dirijarea traficului mijloacelor de transport auto, maritime sau aeriene).

Comunicatii numerice pentru multimedia si sisteme HiFi

Prin integrarea calculatoarelor in sisteme de comunicatie utilizatorii pot avea acces in mari biblioteci sau in muzee de arta, pot sa asculte muzica de inalta calitate sau sa coopereze cu colegi din orice colt al lumii prin mesaje scrise, grafice si vorbire. Toate acestea au devenit posibile prin dezvoltarea domeniului de frontiera, ce leaga comunicatiile cu calculatoarele, cunoscut sub denumirea de MULTIMEDIA.
Prin aceasta optiune de specializare se urmareste pregatirea unor specialisti capabili sa contribuie in mod eficient la dezvoltarea, perfectionarea instalarea si exploatarea sistemelor de comunicatii si multimedia, precum si a sistemelor conexe (audio, video) de inalta fidelitate (HiFi). Disciplinele propuse in cadrul acestei optiuni ofera cunostinte privind: transmiterea si memorarea eficienta a sunetelor si imaginilor, implementarea hardware a sistemelor multimedia, programe si baze de date multimedia, elemente de recunoasterea formelor cu aplicatii asupra semnalelor audio si video, procedee si echipamente pentru captarea si redarea sunetului, functionarea aparatelor electroacustice, tehnici specifice de varf in audio si video.

Comunicatii radio si optice

In ultimii ani domeniul comunicatiilor radio a fost revolutionat prin aparitia unor tehnici de transmisiune noi, eficiente, cum ar fi comunicatiile prin microunde sau prin fibre optice, comunicatiile la mare distanta folosind satelitii de telecomunicatii, comunicatiile cu spectru imprastiat etc.
Pentru a pregati specialisti apti sa abordeze atat problemele de exploatare/intretinere, cat si probleme de cercetare in aceste domenii moderne, in plina evolutie, Catedra de Telecomunicatii propune o grupa de discipline optionale care ofera studentilor cunostinte mai aprofundate in domeniile comunicatiilor radio si pe fibre optice. In acest sens pot fi mentionate: structura echipamentelor de emisie si receptie; antene si propagare; retele de transmisiuni radio; radiolocatie; arhitectura si functionarea unor retele de comunicatii radio (reteaua de emitatoare radio/TV, reteaua de radiorelee, retele de radiopaging, retele de pozitionare globala, retele de urmarire globala a vehiculelor etc.); circuite de frecventa inalta si de microunde folosite in echipamentele de emisie si receptie; dispozitive si procedee utilizate in sistemele de transmisiuni pe fibre optice; tehnici de acces la resursele oferite de satelitii de telecomunicatii; procedee numerice pentru optimizarea sistemelor de comunicatii; prelucrarea semnalelor in comunicatiile cu spectru imprastiat.

Comunicatii telefonice si de date

Studentii de la aceasta optiune continua aprofundarea pregatirii de specialitate studiind:
- metode, tehnici si echipamente de multiplexare digitala utilizate in transmisiunile de banda larga;
- principii si metode de elaborare ale echipamentelor de transmisiuni de date;
- topologii, arhitecturi si protocoale de comunicatii ale retelelor de comunicatii intre calculatoare;
- metode de prelucrare a semnalului vocal si sisteme de prelucrare digitala a semnalelor de telecomunicatii;
- sisteme si retele de comunicatii optice;
- comunicatii mobile, comunicatii de banda larga si comunicatii multimedia;
- constructia si compatibilitatea electromagnetica a echipamentelor de telecomunicatii.

Comutatie, trafic si servicii

La aceasta optiune de specializare se asigura o pregatire in domeniul sistemelor de comutatie, al serviciilor oferite de retelele moderne de telecomunicatii, precum si al ingineriei de trafic. Astfel, disciplinele "Tehnici de comutatie" si "Sisteme de comutatie" prezinta principalele metode de comutatie si functiile sistemelor de comutatie, cu componentele aferente. Legat de comanda prin program inregistrat, proprie sistemelor digitale de comutatie, disciplina "Software in telecomunicatii" ofera cunostinte in domeniul tehnicilor de modelare pe obiecte, al limbajelor de specificatii si descriere a sistemelor orientate pe obiecte, al simularii si generarii automate a codului "aplicatie".
Prezentarea procedeelor de administrare a retelelor de telecomunicatii, precum si suportul schimbului de informatie manageriala reprezinta obiectivul disciplinei "Managementul retelelor de telecomunicatii". Analiza si proiectarea retelelor de telecomunicatii, fixe si mobile, cu respectarea cerintelor de calitate a servirii, implica o serie de cunostinte pe care le ofera disciplinele "Trafic si sisteme cu asteptare" si "Planificarea retelelor de telecomunicatii". Disciplinele "Baze de date", "Radiocomunicatii" si "Sisteme de operare" au un caracter complementar, conceptele precizate de acestea constituind un suport util pentru celelalte cursuri.

Retele si software de telecomunicatii

Aceasta optiune de specializare ofera o aprofundare a cunostintelor in domeniul retelelor de telecomunicatii, cu accent pe software-ul utilizat n retele. Pe langa disciplinele de pregatire fundamentala in telecomunicatii se studiaza si discipline de specializare in domeniul retelelor de telecomunicatii, cum sunt:
- Arhitecturi si protocoale pentru retelele de telecomunicatii;
- Trafic si planificare pentru sisteme de comunicatii;
- Sisteme de operare;
- Retele integrate de banda larga;
- Software pentru retele de telecomunicatii;
- Inginerie software;
- Sisteme multimedia distribuite;
- Retele si sisteme de radiocomunicatii.


 

 

 
Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei
Universitatea Politehnica Bucuresti
Cursuri Grupuri de cercetare Curriculum Vitae Home