<< Actualizare 20.06.2018 >>

 

Proiect PN-III-P2-2.1-PED-2016-1465 nr. 32PED / 03.01.2017

Sistem automat de autentificare activă a imaginilor digitale pentru PC și terminale mobile

Prezentarea proiectului

Prin dezvoltarea rapidă a tehnologiei digitale, captura imaginilor este la dispoziția tuturor. Oameni din întreaga lume captează fotografii cu o varietate de dispozitive, de la telefoane mobile până la camere profesionale, și încarcă aceste imagini pe diferite rețele pentru a fi partajate cu alți utilizatori.

Conținutul acestor imagini poate fi ușor modificat cu ajutorul diferitelor aplicații de prelucrare de imagini și poate cauza daune economice, morale sau, în domeniul medical, chiar și corporale. Din această cauză, autentificarea conținutului imaginilor a devenit un subiect important în lumea digitală. Obiectivul său principal este verificarea integrității conținutului digital și detectarea oricărei manipulări.

Watermarking-ul digital este una dintre cele mai promițătoare abordări pentru autentificarea imaginilor. Marcajul este utilizat drept cod de autentificare și inserat în imaginea originală într-un mod imperceptibil. Acest cod poate fi extras la detector pentru a verifica integritatea imaginii de test.

Obiectivul principal al acestui proiect este dezvoltarea unei aplicații software pentru PC / terminale mobile de autentificare activă a imaginilor digitale utilizând tehnici de watermarking digital. Algoritmii de autentificare deja dezvoltați de echipa de cercetare vor fi implementați ca un produs software complet funcțional pentru PC și dispozitive mobile și va fi riguros testat și validat în laboratorul de cercetare în ceea ce privește calitatea imaginilor marcate, ratele de detecție a falsificării, robustețea la diferite operații uzuale de prelucrări de imagini, capacitatea de recuperare a conținutului original, complexitatea computațională, funcționalitatea interfeței grafice, ușurința în utilizare și fezabilitatea în scenarii reale de funcționare.

Aplicația va avea o structură scalabilă, pentru a funcționa dispozitive diferite, și modulară, pentru a facilita depanarea și a permite implementarea de algoritmi nou dezvoltați.

Se vor implementa următoarele module structurale ale aplicației: modulul de achiziție imagine, de afișare, de generare și inserare a watermark-ului de autentificare, detectorul de watermark și modulul de autentificare a imaginii și de localizare a falsificării. 

Aplicația își propune să obțină o calitate bună a imaginilor marcate, cu valori PSNR de peste 40 dB și o rezoluție bună de detecție a falsificării de 8x8 pixeli. De asemenea, ea va putea face diferența dintre modificări intenționate ale conținutului imaginilor și prelucrări uzuale de imagini, ce nu modifică conținutul acestora, obținând valori scăzute ale ratelor de detecție de fals pozitiv și fals negativ.

 

Rapoarte științifice și tehnice

Raport științific și tehnic 2017

Raport științific și tehnic 2018

 

Plan de realizare. Activități.

 

 

 

 

 
 
The Faculty of Electronics, Telecommunications and Information Technology
University Politehnica of Bucharest